Menu Gospody Mały Holender

Przystawki
Zupy
Dania Główne
Desery
Napoje zimne
Napoje ciepłe
Napary
    • Przystawki

    • Deska serów - 5 serów

      67PLN

      5 serów dobranych ze względu na czas dojrzewania podane z masłem jabłkowym, maliną na ostro, figami, orzechami i suszoną żurawiną.

    • Deska serów - 7 serów

      109PLN

      7 serów dobranych ze względu na rodzaj sera - krowi, owczy kozi i czas dojrzewania podane z masłem jabłkowym, maliną na ostro, musztardą jabłkową, figami, orzechami i suszoną żurawiną.

    • Pasta z trzech odmian dyni

      20PLN

      maślana pasta z dyni / prażone pestki / marynowany patison / chrupiąca cygaretka

      Propozycja dla fanów jesiennych smaków. Pasta jest przyprawiona jedynie solą morską aby zachować subtelny charakter dyni.

    • Pasztet z gęsi

      22PLN

      pasztet według naszej receptury podawany ze śliwkami w occie

    • Smarowidło

      18PLN

      z gęsim smalcem, wątróbką, jabłkiem i cebulką / wiejski chleb / siano z pora / ogórki kiszone

      Tradycyjne żuławskie smarowidło podane na chlebie pieczonym w Lasowicach Małych pod Malborkiem.

    • Zupy

    • Zupa cebulowa

      19PLN

      zupa cebulowa na warzywnym wywarze i białym winie / grzanki / tarty ser

    • Zupa klopsowa

      19PLN

      klopsiki wieprzowe / kapary / anchois / ser / ziemniaki / wiejski chleb

      Przepis pochodzi od dawnych mieszkańców naszej wsi – mennonickiej rodziny Andres. Zupa została „złamana” przez Karola Okrasę w programie „Okrasa łamie przepisy”.

    • Zupa rakowa

      24PLN

      zupa rakowa podawana z cygaretką z kminkiem
      / kluseczki z czerwonym pieprzem / warzywa blanszowane na maśle

      O dawnej obfitości raków na Żuławach świadczą nazwy miejscowości - np. Raczki, Rakowiska, Rakowo.

    • Dania Główne

    • Babka ziemniaczana warzywna

      37PLN

      babka ziemniaczana warzywna / sos z brązowych pieczarek / kwaśna śmietana / buraczki marynowane

      Wegetariańska alternatywa dla tradycyjnej babki ziemniaczanej. Pełna smaku warzyw dzięki wcześniejszemu smażeniu ich na żuławskim maśle.

    • Babka ziemniaczana z boczkiem

      39PLN

      babka ziemniaczana z boczkiem i łopatką wieprzową / sos z brązowych pieczarek / kwaśna śmietana / buraczki marynowane

      Danie przyniesione na Żuławy przez powojennych osadników ze wschodu. Nasza babka sporządzana jest według przepisu osadników z Wileńszczyzny.

    • Gęś pieczona w smalcu

      58PLN

      gęsia pierś / kopytka ziemniaczane / sos śliwkowy z jałowcówką Stobbe Machandel / blanszowana brukselka z masłem / czerwona kapusta inspirowana mennonicką recepturą

      Z przekazów historycznych wiemy, że częstym dodatkiem do wypłaty dla pracowników sezonowych w naszym regionie, była gęś.
      A czas dawnych rozliczeń to dzień Świętego Marcina, który zwiastował zakończenie roku gospodarskiego.

    • Kaczka pieczona w smalcu

      49PLN

      kaczka pieczona w smalcu / kasza owsiana z maślakami i podgrzybkami / dynia marynowana w occie jabłkowym / konfitura miodowo-śliwkowa z czerwonym winem

      Kaczka doskonale komponuje się ze smakami lata. Dzięki długiemu pieczeniu w smalcu mięso kaczki jest niezwykle delikatne.

    • Klopsy królewieckie

      38PLN

      klopsy królewieckie z kaparami, anchois i sosem / ziemniaki z koperkiem / surówka z marchewki / cebula marynowana w occie

      Klopsy królewieckie to tradycyjne danie powszechnie jadane na Żuławach przed II wojną światową. Wspominane przez byłych mieszkańców jako danie z domu rodzinnego.

    • Kociołek mennonicki

      45PLN

      krucha wołowina / gruszki / śliwki / czerwone wino / pieczarki / warzywa korzeniowe / ogórek kiszony / wiejski chleb

      Nawiązanie do żuławskich dań jednogarnkowych w których łączono mięso, warzywa i owoce. Danie serwujemy z ogórkiem kiszonym z tegorocznych zbiorów i wiejskim chlebem.

    • Pierogi ruskie

      27PLN

      pierogi ruskie / cebula zrumieniona na maśle / surówka z marchewki

      Pierogi sporządzane na bazie twarogu z mleczarni z Nowego Dworu Gdańskiego.

    • Pierogi z mięsem

      29PLN

      pierogi z mięsem / duże skwarki ze słoniny / surówka z kiszonej kapusty

      Naszą inspiracją są pierogi z nieistniejącej już restauracji Szkarpawianka z Drewnicy, która była kultowym miejscem wśród żeglarzy przemierzających żuławskie szlaki wodne.

    • Desery

    • Deser żuławskich kolejarzy

      22PLN

      pianka ze słodkiej śmietanki z kawą zbożową oblana melasą buraczaną podana z kruchym ciastkiem

      Deser inspirowany historią Żuławskiej Kolei Dojazdowej, która służyła pierwotnie do transportu buraków cukrowych i zboża.

    • Naleśniki

      24PLN

      naleśniki z twarogiem i kajmakiem / sezonowa konfitura naszego wyrobu

      Sporządzane na twarogu z Nowego Dworu Gdańskiego i kajmaku firmy Polder odznaczonej certyfikatem „Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze”.

    • Pleśniak

      14PLN
    • Sernik królewski

      16PLN
    • Szarlotka w pucharku na ciepło

      18PLN

      kruszonka / jabłka z cydrem / bita śmietana

    • Napoje zimne

    • Bzowiada

      12PLN

      330 ml

      Napój z syropem z kwiatów dzikiego bzu.

    • Kompot

      8PLN

      250 ml

    • Kompot

      20PLN

      dzbanek 1300 ml

    • Pan Jałowiec

      9PLN

      330 ml

      Napój bezalkoholowy, gazowany z dodatkiem naturalnych składników: chmielu i owoców jałowca. Dostępny w smakach: klasyczny, żurawina, czarna porzeczka

    • Tłoczony sok jabłkowy

      8PLN

      250 ml

    • Tłoczony sok jabłkowy

      18PLN

      dzbanek 1300 ml

    • Woda niegazowana / gazowana

      6PLN

      300 ml

    • Woda niegazowana / gazowana

      9PLN

      700 ml

    • Napoje ciepłe

    • Espresso

      8PLN
    • Gdańska kawa z bursztynem

      16PLN

      mielona na miejscu, klasycznie parzona

    • Herbata biała

      8PLN
    • Herbata czarna

      7PLN
    • Herbata earl gray

      9PLN
    • Herbata zielona

      7PLN
    • Kawa biała

      9PLN
    • Kawa czarna

      8PLN
    • Napary

    • Napar 1800 ml (dzbanek)

      68PLN

      do wyboru:

      rozgrzewający - kwiat lipy, cynamon, goździki, pomarańcza, imbir, miód

      kojący - melisa, szyszki chmielu, goździki, pomarańcza, liście maliny, anyż, miód

    • Napar 250 ml (szklanka)

      12PLN

      do wyboru:

      rozgrzewający - kwiat lipy, cynamon, goździki, pomarańcza, imbir, miód

      kojący - melisa, szyszki chmielu, goździki, pomarańcza, liście maliny, anyż, miód

    • Napar 900 ml (dzbanek)

      35PLN

      do wyboru:

      rozgrzewający - kwiat lipy, cynamon, goździki, pomarańcza, imbir, miód

      kojący - melisa, szyszki chmielu, goździki, pomarańcza, liście maliny, anyż, miód

x