Menu Gospody Mały Holender
Przystawki
Deska serów - 5 serów
67PLN5 serów dobranych ze względu na czas dojrzewania podane z masłem jabłkowym, maliną na ostro, figami, orzechami i suszoną żurawiną.
Deska serów - 7 serów
109PLN7 serów dobranych ze względu na rodzaj sera - krowi, owczy kozi i czas dojrzewania podane z masłem jabłkowym, maliną na ostro, musztardą jabłkową, figami, orzechami i suszoną żurawiną.
Pasta z trzech odmian dyni
20PLNmaślana pasta z dyni / prażone pestki / marynowany patison / chrupiąca cygaretka
Propozycja dla fanów jesiennych smaków. Pasta jest przyprawiona jedynie solą morską aby zachować subtelny charakter dyni.
Pasztet z gęsi
22PLNpasztet według naszej receptury podawany ze śliwkami w occie
Smarowidło
18PLNz gęsim smalcem, wątróbką, jabłkiem i cebulką / wiejski chleb / siano z pora / ogórki kiszone
Tradycyjne żuławskie smarowidło podane na chlebie pieczonym w Lasowicach Małych pod Malborkiem.
Zupy
Zupa cebulowa
19PLNzupa cebulowa na warzywnym wywarze i białym winie / grzanki / tarty ser
Zupa klopsowa
19PLNklopsiki wieprzowe / kapary / anchois / ser / ziemniaki / wiejski chleb
Przepis pochodzi od dawnych mieszkańców naszej wsi – mennonickiej rodziny Andres. Zupa została „złamana” przez Karola Okrasę w programie „Okrasa łamie przepisy”.
Zupa rakowa
24PLNzupa rakowa podawana z cygaretką z kminkiem
/ kluseczki z czerwonym pieprzem / warzywa blanszowane na maśleO dawnej obfitości raków na Żuławach świadczą nazwy miejscowości - np. Raczki, Rakowiska, Rakowo.
Dania Główne
Babka ziemniaczana warzywna
37PLNbabka ziemniaczana warzywna / sos z brązowych pieczarek / kwaśna śmietana / buraczki marynowane
Wegetariańska alternatywa dla tradycyjnej babki ziemniaczanej. Pełna smaku warzyw dzięki wcześniejszemu smażeniu ich na żuławskim maśle.
Babka ziemniaczana z boczkiem
39PLNbabka ziemniaczana z boczkiem i łopatką wieprzową / sos z brązowych pieczarek / kwaśna śmietana / buraczki marynowane
Danie przyniesione na Żuławy przez powojennych osadników ze wschodu. Nasza babka sporządzana jest według przepisu osadników z Wileńszczyzny.
Gęś pieczona w smalcu
58PLNgęsia pierś / kopytka ziemniaczane / sos śliwkowy z jałowcówką Stobbe Machandel / blanszowana brukselka z masłem / czerwona kapusta inspirowana mennonicką recepturą
Z przekazów historycznych wiemy, że częstym dodatkiem do wypłaty dla pracowników sezonowych w naszym regionie, była gęś.
A czas dawnych rozliczeń to dzień Świętego Marcina, który zwiastował zakończenie roku gospodarskiego.Kaczka pieczona w smalcu
49PLNkaczka pieczona w smalcu / kasza owsiana z maślakami i podgrzybkami / dynia marynowana w occie jabłkowym / konfitura miodowo-śliwkowa z czerwonym winem
Kaczka doskonale komponuje się ze smakami lata. Dzięki długiemu pieczeniu w smalcu mięso kaczki jest niezwykle delikatne.
Klopsy królewieckie
38PLNklopsy królewieckie z kaparami, anchois i sosem / ziemniaki z koperkiem / surówka z marchewki / cebula marynowana w occie
Klopsy królewieckie to tradycyjne danie powszechnie jadane na Żuławach przed II wojną światową. Wspominane przez byłych mieszkańców jako danie z domu rodzinnego.
Kociołek mennonicki
45PLNkrucha wołowina / gruszki / śliwki / czerwone wino / pieczarki / warzywa korzeniowe / ogórek kiszony / wiejski chleb
Nawiązanie do żuławskich dań jednogarnkowych w których łączono mięso, warzywa i owoce. Danie serwujemy z ogórkiem kiszonym z tegorocznych zbiorów i wiejskim chlebem.
Pierogi ruskie
27PLNpierogi ruskie / cebula zrumieniona na maśle / surówka z marchewki
Pierogi sporządzane na bazie twarogu z mleczarni z Nowego Dworu Gdańskiego.
Pierogi z mięsem
29PLNpierogi z mięsem / duże skwarki ze słoniny / surówka z kiszonej kapusty
Naszą inspiracją są pierogi z nieistniejącej już restauracji Szkarpawianka z Drewnicy, która była kultowym miejscem wśród żeglarzy przemierzających żuławskie szlaki wodne.
Desery
Deser żuławskich kolejarzy
22PLNpianka ze słodkiej śmietanki z kawą zbożową oblana melasą buraczaną podana z kruchym ciastkiem
Deser inspirowany historią Żuławskiej Kolei Dojazdowej, która służyła pierwotnie do transportu buraków cukrowych i zboża.
Naleśniki
24PLNnaleśniki z twarogiem i kajmakiem / sezonowa konfitura naszego wyrobu
Sporządzane na twarogu z Nowego Dworu Gdańskiego i kajmaku firmy Polder odznaczonej certyfikatem „Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze”.
Pleśniak
14PLNSernik królewski
16PLNSzarlotka w pucharku na ciepło
18PLNkruszonka / jabłka z cydrem / bita śmietana
Napoje zimne
Bzowiada
12PLN330 ml
Napój z syropem z kwiatów dzikiego bzu.
Kompot
8PLN250 ml
Kompot
20PLNdzbanek 1300 ml
Pan Jałowiec
9PLN330 ml
Napój bezalkoholowy, gazowany z dodatkiem naturalnych składników: chmielu i owoców jałowca. Dostępny w smakach: klasyczny, żurawina, czarna porzeczka
Tłoczony sok jabłkowy
8PLN250 ml
Tłoczony sok jabłkowy
18PLNdzbanek 1300 ml
Woda niegazowana / gazowana
6PLN300 ml
Woda niegazowana / gazowana
9PLN700 ml
Napoje ciepłe
Espresso
8PLNGdańska kawa z bursztynem
16PLNmielona na miejscu, klasycznie parzona
Herbata biała
8PLNHerbata czarna
7PLNHerbata earl gray
9PLNHerbata zielona
7PLNKawa biała
9PLNKawa czarna
8PLN
Napary
Napar 1800 ml (dzbanek)
68PLNdo wyboru:
rozgrzewający - kwiat lipy, cynamon, goździki, pomarańcza, imbir, miód
kojący - melisa, szyszki chmielu, goździki, pomarańcza, liście maliny, anyż, miód
Napar 250 ml (szklanka)
12PLNdo wyboru:
rozgrzewający - kwiat lipy, cynamon, goździki, pomarańcza, imbir, miód
kojący - melisa, szyszki chmielu, goździki, pomarańcza, liście maliny, anyż, miód
Napar 900 ml (dzbanek)
35PLNdo wyboru:
rozgrzewający - kwiat lipy, cynamon, goździki, pomarańcza, imbir, miód
kojący - melisa, szyszki chmielu, goździki, pomarańcza, liście maliny, anyż, miód